dijous, 9 de setembre del 2010

Fa mala olor, el fum del foc

Darrere de la tragèdia natural que envolta qualsevol incendi, amb la pèrdua de terreny verd que ens tardarà dècades recuperar, moltes vegades s'amaga una tragèdia més comuna del que ens pareix, i és la intencionalitat del mateix.

Aquesta setmana hem patit un nou cas d'aquests a un paratge que em conec bastant bé, i que limita amb la meua estimada Serra de Mariola. El cas del foc que ha perseguit els paratges de Bocairent, Ontinyent i Alfafara, etc. provocat per un brigada forestal al que ja han soltat (amb càrrecs, però han soltat), ha estat a punt de provocar la histèria de tot un poble de al voltant 4.500 habitants. La zona arrasada ubicada a l'anomenada Valleta d'Agrés costarà molt i molt de temps de recuperar. Una autèntica llàstima mediambiental.

Jo que en aquests casos en el que el foc ha estat provocat, sóc sempre més bé mal fiat. I a més, perque han hagut múltiples exemples que així ens ho demostren, on s'han fet barbaritats per a la consecució d'alguna obra urbanística essencialment. I si no, caldrà recordar alguna "Serra Mítica", per adonar-se'n del que us dic com em mencionava el meu amic Santi.

Pegant-li voltes al cap, no per menys em desconcerta la idea de que allà on s'ha cremat hi havia una proposta d'autovia anomenada Villena-Muro i que travesava la Valleta d'Agrés en el que mai podria arrivar a ser superior el interés logístic per contra del interés natural.

Recorde que per a la citada autovia, promoguda pel Consell d'Infraestructures i Transport de la Generalitat Valenciana, es va redactar un un Estudi de Integració Paisatgístic. Al mateix estudi desde la Plataforma contraria a que es fera, varen surgir múltiples denúncies pels punts oscurs que veien en la seua elaboració. Des d'aleshores, silenci.

I com sóc mal fiat en aquestos casos, reitere que també és una coincidència que recordara una notícia a la que es pot accedir ara fàcilment desde internet i que ens portaria a una hipotètica casualitat (o causalitat). El Consell també vol accedir a fer una via ràpida entre Muro d'Alcoi i Benidorm. De moment no s'ha cremat res de forma miraculosa per eixa zona, i esperem que a cap malparit se li ocorrega ni pensar-s'ho... però la idea d'un projecte global, donaria més relevància a un foc intencionat.

Foc per un altra banda que consultat amb un company meu d'Alcoi de la UME que ha actuat a la zona(Unitat Militar d'Emergències), ha estat absolutament medit. Havien determinat exactament on es devia de cremar i quan, ja que a la nit quan no hi ha mitjans aeris. Curiosament el foc es situava allà on no arribaven els mitjans terrestres i on el vent de ponent del dia següent feia impossible i imparable la situació.

Jo no dic res, no es pot acusar a ningú més que als qui han provocat l'incendi i que la justícia actue amb la severitat que calgui. Però reflexionant sobre el que hem estat parlant abans... Fa mala olor, el fum del foc...

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Eixa desgraciada nit jo vaig pensar en la valleta, aquella per on volen que pase una autovia i recorde perfectament que des del salò de ma casa sentia la mala olor.