dimecres, 18 de maig del 2011

Joventut, tot un camí per encetar

Joves, els grans incompresos de qualsevol societat. “Jo quan era jove….” És una de les frases recurrents, que s’escolta cada vegada que es vol fer comparativa amb una época pasada, rememorant allò que temps passats sempre fóren millors. Per un altra banda, s’escolta recurrentment, i cada vegada per més polítics, allò de “La Joventut és el futur”. Us dic una cosa: desconfieu d’aquell polític que ho diga. El futur del jovent és avui i ara. I necessita actuacions per al seu desenvolupament JA. Els polítics conèixen als joves? Saben de les seues necessitats? Puc afirmar rotundament que alguns SI, i d’altres un NO amb majúscules

Context actual
Els joves d'avui dia tenen una identitat arrelada i, en general, poc coneguda per a la resta de la societat, que no sempre entén bé les seves actituds i pautes de comportament i de vegades les enjudicia a través de prejudicis i clixés equívocs, en lloc d'enquadrar-les en el context que envolta a la joventut actual.

Qui som els jovens alcoians?
Per a saber què oferir-nos, primer se’ns deu de conèixer i vore què ens fa falta. Els joves alcoians som els joves més preparats de la història. I per desgràcia potser siguem els primers que no millorem la situació dels nostres pares. Els joves alcoians som actius i amb unes profundes arrels democràtiques. Si no fos així i a pesar de les traves de l’Ajuntament, mai s’hagués pogut constituir un Consell de la Joventut, o una associació per exigir-li un concurs públic just, o no s’hagués fet mai una manifestació d’Anonymous, o no hi hauria una Ràdio Jove, etc.

Situació alcoiana
Ací podem vore les dades objectives, i són per possar-se a tremolar. El desGovern de Sedano ha fet envellir la nostra ciutat. En 2009 hi havien 408 joves menys que l’any anterior. En 2010 eixa xifra augmentava fins els 510 menys que l’any 2009. Penós, vergonyós. Una realitat incontestable. Una situació a la que arribem per no oferir-nos expectatives a la nostra ciutat. No hi ha un lloc per a l’oci dels 12-16, no es fan polítiques actives i transversals, no hi ha cap espai per als joves, no hi han oficines municipals per a l’assessorament de temes com l’emancipàció, el treball, el turisme jove, no ha hagut vivenda VPO… I damunt, ens compliquen l’accés als nostres estudis, com el cas flagrant de l’STU, per posar sols un exemple…

Cal un canvi de dinàmica
Els Socialistes Alcoians ho ténen clar. Els joves dissenyaran què volen fer. Desde un estudi previ, amb totes les dades possibles; desde el coneixement de la realitat per combatre-la amb accions transversals. Hi ha un projecte per a fer un Pla Integral de la Joventut, que ja compta amb més de 70 fulls plens de propostes que s’han conseguit parlant amb molts joves i moltes associacions; i que deurà de ser revisat pels mateixos joves, per adequar les propostes que allà estan, a les seues prioritats. Accions a curt, medi i llarg termini.

Propostes reals, per a temps complicats
Què més ens agradaria als Socialistes Alcoians que dir que podem fer el projecte de la Fundició en 4 anys. No sabeu quant voldríem comprometre’ns en dir que l’IVVSA ens projectaria cases d’VPO a la zona del Partidor per revitalitzar-lo. Però sabem que són temps complicats, i que ací a l’Ajuntament d’Alcoi ens haurem d’enfrontar a uns comptes en roig, obra de la mala gestió del Partit Popular i de Sedano.

És per això que la base de la qual partim será el Plà Integral de la Joventut, que englobarà qualsevol acció que tingui que vore amb nosaltres. Allà es tocarà matèries que ens interesen, en totes les àrees a les que hi té competència l’Ajuntament… Oci, cultura, esport, habitatge, ocupació, emprenedurisme, noves tecnologies, medi ambient, turisme… Tot tindrà un apartat especial i es deuran de fer actuacions al respecte. Exemples com l’assesorament amb les Oficines d’Emancipació i Habitatge, la Factoria Jove per als nous creadors de qualsevol tipus de forma d’art, la creació d’espais d’oci dins de la ciutat per als joves de 12-16 anys… és un compromís per a que Alcoi sigui porta d’entrada i no de surtida dels Joves Alcoians.
I a més, hi ha una necessitat d’un Espai propi, que recupere la vitalitat de l’antic Espai Jove. I aquest emergirà al Partidor, punt neuràlgic de totes les polítiques joves del proper Govern Socialista a la ciutat. A més, comptarà amb un Alberg Juvenil que formarà part de la xarxa de Albergs Juvenils d’Espanya (REAJ); tal i com es va comprometre el Director General de l’INJUVE en la seua visita a alcoi, Gabriel Alconchel.

La visió dels Socialistes Alcoians per als joves és prioritària, essencial i pilar fonamental de les decissions que es prenguen a partir del 23 de Maig.

Per què Toni Francés i no altre partit?
Davant de la incapacitat demostrada del Partit Popular, els petits exemples per quedar bé del Bloc i les propostes utòpiques d’Esquerra Unida en materia de joventut; els Socialistes Alcoians oferim una visió integradora i reial, amb propostes que es poden fer a partir del 23 de Maig. La joventut, com hem vist abans, no ens espera i necesita d’un canvi de dinámica. Ara mateixa, vist lo vist votar als Socialistes Alcoians amb Toni Francés al capdavant és un vot segur, un vot per a la joventut d’aquest poble.